Origin Green-programma zet belangrijke stap naar CO2-reductie

Het nationale duurzaamheidsprogramma van de Ierse voedingsmiddelenindustrie heeft afgelopen jaar grote stappen gezet. In 2016 verdubbelde het aantal bedrijven in de Ierse voedingsmiddelen- en tuinbouwsector dat zich inzet voor duurzaamheid, zo blijkt uit het zojuist gepresenteerde Origin Green-duurzaamheidsrapport van Bord Bia, de Irish Food Board.

Samen vertegenwoordigen deze bedrijven maar liefst 90 procent van de totale Ierse export van voedingsmiddelen en drank, waarbij de uitvoer naar Nederland de vijfde plaats inneemt. De Ierse bedrijven zijn aangesloten bij het duurzaamheidsprogramma Origin Green, dat wereldwijd als enige in zijn soort op nationale schaal actief is.

De teller staat momenteel op 220 volledig gecontroleerde bedrijven, die zich verbinden aan duurzaamheidsdoelen op het gebied van CO2-emissie, grondstoffeninkoop, energieverbruik, water- en afvalmanagement en sociale duurzaamheid. Ook meer dan 37.000 Ierse rundveehouderijen en 28.000 melkveehouderijen hebben zich inmiddels aan de duurzaamheidsdoelen verbonden. De afgelopen vier jaar zijn hier 137.000 beoordelingen van de ecologische voetafdruk uitgevoerd.

Laura Crowley, manager Bord Bia Amsterdam, laat weten dat het Origin Green-programma – in 2012 officieel gelanceerd door Bord Bia – de sterke ambitie van Ierland weerspiegelt wereldleider te worden op het gebied van duurzaam geproduceerde voedingsmiddelen. “Ons grote doel is dat elk landbouwbedrijf, elke voedselproducent en sinds kort ook elk bedrijf in de retail en horeca in Ierland zich aansluit bij Origin Green.”

Het duurzaamheidsprogramma heeft overigens ook een Nederlands tintje. Rogier Schulte, de recent aangestelde hoogleraar Farming Systems Ecology bij Wageningen UR, leidde in Ierland jarenlang het onderzoek naar duurzame landbouw en was nauw betrokken bij de ontwikkeling van Origin Green. In zijn nieuwe functie bekijkt Schulte nu welke vormen van duurzame landbouw Nederland op weg naar 2050 nodig zal hebben. Op de Bio-beurs in Zwolle legde hij recent uit hoe de Nederlandse land- en tuinbouw baat kan hebben bij eenzelfde route als Ierland naar een significante CO2-reductie.

“Voor Ierland als toonaangevende internationale producent van voedingsmiddelen draagt het Origin Green-programma bij aan een onderscheidende propositie,” voegt Crowley toe. “Ierland is een groen eiland. Op het gebied van duurzaamheid willen wij de ‘best in class’ zijn. Via Origin Green maken wij dat voor internationale afnemers meetbaar en traceerbaar tot aan de bron. Zo versterken wij onze bestaande partnerships met hen en creëren wij nieuwe exportkansen.”

Download het Duurzaamheidsrapport op de website van Origin Green.